top of page

תופעות לוואי של תרופות ליתר לחץ דם

רוב החולים בלחץ דם גבוה נדרשים לקבל טיפול תרופתי כדי לאזן את לחץ הדם ולהפחית את נזקי המחלה. טיפול תרופתי זה, שכולל לעיתים מספר תרופות במקביל, יכול לגרום לשורה ארוכה של תופעות לוואי ובהן עייפות, חולשה ואף שיעול. למדו על תופעות הלוואי הנפוצות בטיפול ללחץ גבוה וכיצד רופא מומחה ללחץ דם גבוה יכול להפחית אותן בלי לפגוע ביעילות הטיפול

רופא מומחה ליתר לחץ דם יוכל לבחור עבורך תרופות שיצמצמו את תופעות הלוואי ויאזנו את לחץ הדם

3

תרופות ללחץ דם גבוה יכולות לגרום למגוון רחב של תופעות לוואי, חלקן פוגעות באיכות חייך

2

יתר לחץ דם הוא מצב רפואי מורכב שדורש לעיתים קרובות טיפול באמצעות מספר תרופות

1

תקציר

הטיפול בלחץ דם היום: תרופות מתקדמות ושינויי הרגלים

היום כבר אין ספק שטיפול ביתר לחץ דם הוא אחד הצעדים החשובים ביותר שתוכלו לעשות כדי לשמור על הבריאות שלכם. מחקרים רבים הוכיחו את הקשר המתמשך בין ערכי לחץ הדם, הן הסיסטולי ('הגבוה') והן הדיאסטולי ('הנמוך'), לבין הסיכון לתחלואה ותמותה ממחלות לב וכלי דם.

הטיפול התרופתי המשמש כיום לאיזון לחץ דם גבוה הוכח כיעיל וכמפחית סיבוכים אלו, הכוללים: אירועים לבביים, אירועים מוחיים, אי ספיקת לב, כשל כלייתי ותמותה.

בנוסף להמלצה על שינוי באורח החיים, לחולים רבים ניתנת המלצה להתחיל בטיפול תרופתי על מנת לאזן את יתר לחץ הדם ולהפחית את הסיכון להתפתחות סיבוכי המחלה.

 

תופעות לוואי: יכולות לגרום להפסקה מסוכנת של הטיפול

רופאים רושמים היום תרופות רבות להורדת לחץ הדם הנבדלות במנגנון הפעולה שלהן, ביעילות וגם בתופעות הלוואי.
לטיפול התרופתי בלחץ דם גבוה עלולות להיות תופעות לוואי כגון ישנוניות, סחרחורות, כאבי גב, שיעול יבש ופריחה עורית. תופעות לוואי אלה יכולות להביא אותך להפסיק את הטיפול ולהעלות את הסיכון שלך לתחלואה. לכן, חשוב מאוד שרופא מומחה ומנוסה יאתר את המקור לתופעות הלוואי ויתאים הטיפול התרופתי בלי לפגוע באיזון לחץ הדם.

סקרנו במאמר אחר את התרופות העיקריות בהן עושים שימוש לשליטה על לחץ הדם, וכעת נסקור את תופעות הלוואי הנפוצות שלהן:

מעכבי ACE

תרופות עיקריות:

קפטופריל (captopril), אנאלפריל (enalapril), רמיפריל (ramipril), בנזפריל (Benazepril)

תופעות הלוואי של התרופות השייכות למשפחת מעכבי ACE כוללות כאב ראש, עייפות, סחרחורת, ירידה תנוחתית בלחץ הדם ועילפון, שיעול יבש, כאבי בטן, שלשולים, בחילות והקאות, פריחה עורית, כאבים בחזה, התכווצויות או כאבי שרירים ובצקת (הצטברות של נוזלים). בנוסף, התרופה עלולה לגרום לעלייה של רמות האשלגן בדם ולשינויים בתפקוד הכלייתי. תרופות ממשפחה זו אינן מיועדות לשימוש בזמן הריון וחלק מהרופאים נותנים חלק מהתרופות גם בהנקה.

חסמי קולטנים לאנגיוטנסין 2- ARB

תרופות עיקריות:

לוסרטן (Losartan), קנדסרטן (Candesartan), ולסרטן (Valsartan), אירבסרטן (Irbesartan)

לתרופות מקבוצה זו תופעות לוואי שונות כמו סחרחורות, ירידת לחץ דם תנוחתית, תשישות ועייפות, גודש באף, כאבי ראש, כאבי גב וכאבים ברגליים. בנוסף, התרופות עלולות לגרום לשינויים ברמות הסוכר וברמות האשלגן בדם, וכן לשינויים בתפקוד הכלייתי. אם הינך רגיש לתרופות ממשפחת מעכבי ACE או סובל מתופעות לוואי משניות להן, ייתכן שתתאים לך תרופה ממשפחה זו. נטילת מינון יתר של התרופה עלולה להתבטא בלחץ דם נמוך והאצה או האטה בקצב הלב, ודורשת פנייה לחדר המיון יחד עם אריזת התרופה. גם תרופות מקבוצה זו אינן מיועדות לשימוש במהלך הריון.  

חסמי תעלות סידן (Calcium Channel Blockers)

תרופות עיקריות:

ניפדיפין (Nifedipine), אמלודיפין (Amlodipine), ורפמיל (Verapamil Hydrochloride), דיליטאם (Diltiazem Hydrochloride)

משפחת תרופות המשמשות בין היתר לטיפול ביתר לחץ דם. בנוסף לפעילות הרצויה של התרופה, תופעות הלוואי הן כאבי ראש, עייפות, הסמקה ואודם בפנים, דפיקות לב, דופק איטי, הפרעות במערכת העיכול, בחילות, כאבי בטן, עצירות, בצקת בקרסוליים, התעבות בחניכיים, שינויים במצב הרוח והפרעות שינה. יש לציין שחלק ניכר מתופעות הלוואי עשוי לחלוף עם הזמן. יחד עם זאת, שתיית מיץ אשכוליות במקביל לטיפול בחסמי תעלות סידן עלול להגביר את הסיכון להתפתחות תופעות לוואי. בתקופת הטיפול בתרופה יש לערוך בדיקות תקופתיות של לחץ הדם, קצב הלב ותפקוד הלב (אק"ג).

תרופות משתנות (Diuretics)

תרופות עיקריות:

פורוסמיד (Furosemide), פוסיד (Fusid), דיזותיאזיד (hydrochlorothiazide), ספירונולקטון (spironolactone)

משפחת תרופות שמסייעת להורדת לחץ הדם באמצעות הגברת הפרשת הנתרן (המלחה) שתן ועלולה לגרום לסחרחורות, הרגשה כללית רעה, שינויים בלתי רצויים ברמות המלחים בדם, עלייה ברמת הסוכר בדם ואין אונות. דוגמה לתרופה ממשפחה זו היא Furosemide, הידועה גם בשמה המסחרי פוסיד, שלה תופעת לוואי ייחודית של רגישות בעת חשיפה לשמש ולכן מומלץ להימנע מחשיפה מוגברת לשמש בעת נטילתה. נטילת תרופות משתנות במינון גבוה מהרצוי עלול לגרום לאובדן חמור של מים ומלחים מהגוף ולהופעת סימני התייבשות.

חוסמי בטא (Beta Blockers)

תרופות עיקריות:

פרופרנולול (Propranolol Hydrochloride), אטנולול (Atenolol), ביסופרולול (Bisoprolol), קארבדילול (Carvedilol), מטופרולול (Metoprolol)

חוסמי בטא (בטא בלוקרס) פועלים להורדת לחץ הדם באמצעות עיכוב הפעלת קולטנים מסוימים השייכים למערכת הסימפטטית, שאחראית על הגברת קצב הלב, כיווץ העורקים והעלאת לחץ הדם. תופעות לוואי שכיחות של חוסמי בטא כוללות עייפות, דופק איטי, סחרחורות, בחילות, כאבי בטן, שלשולים והחמרת אסטמה. תופעות לוואי נפוצות פחות הן הפרעות שינה, סיוטים ואין אונות. אין להפסיק את השימוש בתרופות ממשפחה זו בצורה פתאומית, כיוון שקיים סיכון להופעה חמורה של תופעות לוואי כמו תעוקת חזה ועלייה משמעותית בלחץ הדם.

חוסמי אלפא (alpha blockers)

תרופות עיקריות:

דוקסזוסין (Doxazosin), פרזוסין (Prazosin), טרזוסין (Terazosin)

קבוצה נוספת של תרופות לטיפול ביתר לחץ דם היא חוסמי אלפא, שמשמשות בטיפול בעיקר כתוספת או כתחליף לתרופות אחרות שאינן יעילות או שגורמות לתופעות לוואי. הן פועלות באמצעות עיכוב קולטנים המצויים בתאי השריר שבדפנות העורקים ובכך גורמות להפחתת פעילות המערכת הסימפטטית, הרחבת כלי הדם והורדת לחץ הדם. תופעות הלוואי של תרופות אלו כוללות ירידה תנוחתית בלחץ הדם שעלולה לגרום לחולשה ולעילפון, סחרחורת, כאבי ראש, נפיחות בקרסוליים ועייפות.

האם לטפל בלחץ דם למרות תופעות הלוואי?

כן! הקפדה על הטיפול התרופתי בלחץ דם גבוה, שלעיתים דורש נטילה של מספר תרופות, חשובה לאיזון לחץ הדם ולהצלחת הטיפול. ברוב המקרים השפעת התרופות אינה מידית ויחלפו מספר שבועות או אף חודשים עד איזון לחץ הדם לערכי המטרה של 130/80 או פחות. קיימת חשיבות רבה בביצוע מעקב רפואי אחר תופעות הלוואי, כיוון שרבות מהן ניתנות למניעה ולתיקון, למשל על ידי הקטנת המינון או החלפת התרופה באחרת.

עבודות תצפיתיות הראו את החשיבות של איזון יתר לחץ דם תוך פרק זמן קצר למניעת תחלואה עתידית במחלות לב וכלי דם, ולכן מומלץ, על פי ההסתדרות הרפואית לישראל, על הפחתת לחץ הדם לערך יעד של מתחת ל-140/90 ממ"כ תוך פרק זמן סביר של 3-6 חודשים. שמירה על ערכי לחץ דם מאוזנים, הן באמצעות טיפול תרופתי והן באמצעות שינוי באורח החיים, חיונית להפחתת התחלואה והתמותה הנלווים ללחץ דם גבוה.

טיפול בלחץ דם גבוה בעזרת תרופות עלול לגרום לתופעות לוואי. עם זאת, הפסקת הטיפול יכולה לגרום לנזק בריאותי משמעותי. אל תפסיקו טיפול תרופתי בלחץ דם גבוה ללא התייעצות עם רופא מומחה

השאירו פרטים ונחזור אליכם

תודה, נחזור אליכם בהקדם

bottom of page