top of page

בדיקת ביואימפידנס- כל מה שאפשר לגלות על הגוף

מד לחץ הדם הדיגיטלי הנגיש את האפשרות למדוד לחץ דם לכל מטופל, בכל מקום – בלי צורך בסטטוסקופ. כעת נכנסות לשוק טכנולוגיות מתקדמות יותר ומדויקות יותר בשיטת הביואימפידנס- מכשיר ה-NICaS. ריכזנו עבורכם את כל יתרונות המכשיר החדשני, במיוחד למי שסובל מלחץ דם גבוה

המכון שלנו הוא הראשון בישראל שמבצע את הבדיקה לשיפור הטיפול

3

הבדיקה יכולה לסייע לשפר את הטיפול בלחץ דם גבוה

2

בדיקת ביואימפידנס משקפת את הפרופיל הפיזיולוגי הייחודי שלך

1

תקציר

מערכת לחץ הדם שלנו חיונית לתפקוד היומיומי שלנו בשגרה ובחירום. עליות וירידות בלחץ הדם הן תהליך פיזיולוגי שמתרחש באפן טבעי מעצמו כל הזמן משחר האנושות. אבל מדידת לחץ הדם – זו כבר היסטוריה מודרנית יחסית.

 

הפעם הראשונה שלחץ דם נמדד הייתה ב-1733: הכומר סטיבן היילס מדד את לחץ הדם העורקי של אחד מסוסיו. רק מאה לאחר מכן הומצא שרוול המדידה – הספיגמוגרף – שאפשר מדידה חיצונית של לחץ הדם באפן מאד לא מדויק. המהפכה התחילה רק ב-1905 כאשר ניקולאי קורוטקוף זהה קולות שניתנים להאזנה בסטטוסקופ ומאפשרים מדידה מדויקת של לחץ הדם באפן ידני.

 

היום יתר לחץ דם היא אחת המחלות השכיחות בעולם המערבי והסיבה המובילה לביקורים במרפאות קהילה פרט להריון.  חד עם העליה בהמצאותה ישנה עליה בהבנת החשיבות של אבחון מדויק וטיפול יעיל בקרב עולם הרפואה. שיטות מדידה חדשות מציעות חלופה עם יכולת דיוק גבוהה מאד לפי המחקרים – כזו היא שיטת הביואימפידנס- שיטת בדיקה חדשנית שמוצעת לראשונה בקליניקה של פרופ' לייבה.

ביואימפידנס.png

דוגמה לחלק מדו"ח הנתונים שניתן לקבל ממכשיר האימפידנס הייחודי של המכון

חשיבות הדיוק באבחון יתר לחץ דם

לחץ הדם שלנו מושפע בין היתר מתפקוד הלב וממצב כלי הדם שלנו. הוא נמצא תחת בקרה עצבית והורמונלית שדואגת לכך שהוא ישתנה במהלך היום: לדוגמה יעלה כשאנחנו מתרגשים וירד כשאנחנו ישנים. הוא נמדד בערכים של מילימטר כספית (ממ״כ) ומוגדר תקין עד ערכים של 120/80 ממ״כ.

 

במצב של יתר לחץ דם כאשר לחץ הדם מוגבר באפן כרוני נגרמת פגיעה הדרגתית אך משמעותית באיברים השונים. יתר לחץ דם לא מאוזן קשור בין היתר לתחלואה לבבית, מוחית וכליתית. כיום עיקר הטיפול ביתר לחץ דם מתבסס על שינוי אורחות חיים וטיפולים תרופתיים מקבוצות שונות.

 

ההחלטה על התחלת הטיפול התרופתי נקבעת במידה משמעותית לפי הערכים במדידות העוקבות שנעשות במרפאת הרופא.  בחירת התרופות מתבצעת גם לפי מאפיינים נוספים של המטופל ומתבססת על הקוים המנחים של האיגודים המקצועיים ליתר לחץ דם, לנפרולוגיה ולקרדיולוגיה.

 

למרות קווי הטיפול הרבים שקיימים, קרוב למחצית מהמטופלים שמאובחנים עם יתר לחץ דם אינם מאוזנים. המספר הזה נשאר יציב למרות עליה במודעות למחלה, באפשרויות הטיפול ובנכונות של המטופלים להצמד לתכנית התרופתית.  האם יתכן שחלק מהבעיה היא בהנחה שכל המקרים של יתר לחץ דם הם זהים?

ביואימפידנס מאפשר לנו להעריך את ה-BMI האמיתי שלך, את תפוקת הלב, תכולת הנוזלים וההתנגדות של כלי הדם בגוף שלך. כל המדדים האלה יאפשרו לנו לשפר את הטיפול בלחץ הדם שלך

שיטת הביואימפידנס: מדידה לא פולשנית של מערכת הלב והדם

ניטור לא פולשני בעזרת ביואימפידנס (bioimpedance) יכול לדווח על מאפיינים חשובים רבים שקשורים לתפקוד מערכת הלב והדם (המערכת הקרדיווסקולרית) של המטופל. המכשיר מתבסס על מדידה של זרימת הדם, הנשימה והקשר בין השניים. היא מתבצעת דרך מוליך שיושב על בית החזה של הנבדק ואלקטרודות שמחוברות לגפיו.

 

מתוך המדידות הללו ניתן לקבל נתונים רבים שמעידים על מצבו של המטופל: קצב הלב שלו, לחץ הדם, כמות המים בגופו או קצב הנשימות שלו. ניתן אף לחשב פרמטרים מורכבים יותר שמתייחסים לתפקוד הלב וכלי הדם שלו ולרמת הסיכון שלו לתחלואה נלווית.

 

שילוב הנתונים יכול להצביע על הבעיה העיקרית שמובילה ללחץ הדם. לדוגמה מכשיר ה-NICaS יכול להצביע על הצרות בכלי הדם שגורמת לעליה בלחץ הדם; במקרה זה, הרופא המומחה ללחץ הדם יוכל לבחור עבורך טיפול תרופתי מדויק ויעיל יותר.

 

אם המדידה מצאה שהמטופל סובל מיתר לחץ דם ניתן לחזור עליה מספר שבועות לאחר תחילת הטיפול. מדידה חוזרת תראה האם חל שיפור, באילו מדדים הוא מתבטא ועד כמה השיפור משמעותי. יתכן שהמדידה החוזרת תצביע על כך שהתרופות נכונות אך במינונים נמוכים מדי, למשל.

לא רק לחץ דם – מכשיר ה-NICaS מחשב גורמי סיכון נוספים

אחד מגורמי הסיכון הבולטים ליתר לחץ דם הוא השמנה. יתר על כן השילוב של יתר לחץ דם והשמנה עשוי להיות חלק ממחלה שנקראת התסמונת המטבולית: תסמונת זו נגרמת בעקבות שיבוש של התהליכים ההורמונליים בגוף וקשורה לתחלואה לבבית קשה ולתמותה בגיל צעיר.

 

מכשיר ה-NICaS MF (multifrequency) מסוגל לחשב בעזרת תדרים שונים מהו אחוז משקל המים ומהו אחוז רקמת השומן בגוף הנבדק. אחוזי רקמת שומן נחשבים האמדן המדויק ביותר להשמנה בהשוואה לחישוב ה-BMI ״הסטנדרטי״. האחרון מהווה אמדן גס, בעל סטיות תקן אצל אוכלוסיות מסוימות ואינו מתחשב בפרמטרים כגון מין וגיל.

 

בדיקה זו יכולה להבחין בין משקל גבוה עקב מסת שריר גבוהה לבין משקל גבוה עקב השמנה. יתר על כן היא יכולה לזהות מצבים של השמנה ״סמויה״: במצב זה הנבדק יהיה בעל משקל תקין אך עם אחוז רקמת שומן גבוהה מהרצוי.

מדידה מדויקת, טיפול מאוזן

מכשיר ה-NICaS מאושר לשימוש על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA). במחקרים הוא נמצא כמכשיר המדידה שקרוב ביותר בהערכה שלו לבדיקה פולשנית (thermodilution) להערכת התפקוד הלבבי. רופאים המטפלים ביתר לחץ דם מעידים על כך שהשימוש בו הכפיל את שיעור המטופלים המאוזנים שלהם.

 

מכון לחץ הדם והכליות של פרופ' לייבה הוא הראשון בארץ להציע בדיקה מתקדמת זו. ביכולתה של הבדיקה לאבחן מצבים רפואיים כרוניים עוד בשלבי ההתחלה שלהם ולהציע טיפולים מניעתיים והתערבותיים שמותאמים למצבו של המטופל.

 

בעולם שמבין יותר ויותר כי הרפואה צריכה להתאים את עצמה למטופל ולא להפך – מדובר בצעד טכנולוגי אדיר בכיוון העתיד.

איזון לחץ דם הוא משימה מורכבת שצריך להשאיר למקצוענים.

ציוד לחץ הדם הייחודי שלנו מאפשר מדידת לחץ דם מרכזי ו-BMI בקליניקה, בבדיקה לא פולשנית, ובפענוח רופא מומחה.

bottom of page